Voľby v SR budú v sobotu 17. júna, miestnosti budú otvorené od 07.00-22.00 h

16.06.2006 Celý región

Voľby do Národnej rady SR sa po prvýkrát uskutočnia iba jeden deň - v sobotu 17. júna. Vyše 4,28 mil. oprávnených voličov bude rozhodovať, ktoré z 21 kandidu...
Voľby do Národnej rady SR sa po prvýkrát uskutočnia iba jeden deň - v sobotu 17. júna. Vyše 4,28 mil. oprávnených voličov bude rozhodovať, ktoré z 21 kandidujúcich strán sa dostanú do parlamentu a ktorých 150 poslancov ich bude nasledujúce štyri roky zastupovať. O novom zložení NR SR mohli rozhodnúť prvýkrát aj zahraniční Slováci.

Na Slovensku bude od 07.00 - 22.00 h otvorených 5899 volebných miestností. Starostovia a primátori môžu v niektorých obciach rozhodnúť o otvorení niektorých miestností skôr.
O dôveru sa uchádza 2340 kandidátov, z toho 526 žien. Pôvodne ich Ústredná volebná komisia (ÚVK) zaregistrovala 2352, ale dvaja kandidáti zomreli a ostatní sa vzdali kandidatúry, resp. ich politické strany stiahli z kandidátok. Ich mená si volič bude môcť prečítať pri vstupe do volebnej miestnosti.
Na voľbách sa území SR môže zúčastniť každý občan, ktorý v deň volieb dovŕšil 18 rokov a má trvalý pobyt na území SR. Prekážkou vo výkone volebného práva je zákonom stanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany zdravia ľudí, výkon trestu odňatia slobody a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.
Občan po vstupe do volebnej miestnosti sa volebnej komisii preukáže platným občianskym preukazom, prípadne voličským preukazom. Ten je platný iba s občianskym preukazom, pretože v ňom je uvedený trvalý pobyt. Ak sa volič preukáže pasom, hlasovanie mu komisia neumožní.
Po prekontrolovaní osobných údajov vydá voličovi okrsková volebná komisia prázdnu hlasovaciu obálku a 21 lístkov. Občan sa následne odoberie za zástenu, kde vloží do obálky iba jeden hlasovací lístok. Volič ho môže upraviť tak, že zakrúžkuje maximálne štyri čísla pri kandidátoch ním vybratej politickej strany alebo hnutia. Ak dá volič hlas piatim kandidátom, lístok bude platný. Neplatné bude iba jeho hlasovanie v prospech niektorých kandidátov. Hlas pre stranu ostane. Ak volič nedá jasne \"krúžok\" na príslušné číslo a bude presahovať do riadku nad alebo pod, o konečnom pridelení preferenčného hlasu rozhodne okrsková komisia. Ak občania na lístku urobia iné úpravy, prípadne dopíšu meno, alebo dajú iné vyjadrenie, lístok pre stranu bude platný. Na úpravy sa však nebude prihliadať. Hlasovací lístok nebude platný vtedy, keď v obálke nebude oficiálny hlasovací lístok so všetkými náležitosťami, prípadne bude v obálke viac hlasovacích lístkov pre viac strán. Ak bude v obálke viac hlasovacích lístkov pre jednu politickú stranu, počítať sa bude iba jeden hlas.
Volič, ktorý nebude môcť sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie, alebo nemôže čítať, či písať, si môže za zástenu vziať iného voliča. Nemôže to však byť člen okrskovej komisie, ktorý by zaňho upravil hlasovací lístok.
Ak sa niekto zo zdravotných dôvodov nemôže zúčastniť na hlasovaní priamo vo volebnej miestnosti, môže požiadať okrskovú komisiu o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky. Príslušná volebná miestnosť je uvedená na oznámení o mieste konania volieb, ktoré občania dostali do poštových schránok. V takomto prípade členovia okrskovej komisie prinesú lístky napríklad priamo domov, do nemocnice alebo domova dôchodcov. V nemocniciach môžu občania voliť na voličský preukaz, alebo, ak sa zdravotnícke zariadenie nachádza v ich volebnom okrsku. Aj tu v nich môžu imobilní občania požiadať o prenosnú volebnú urnu.
Na voľbách sa budú môcť zúčastniť aj obvinení, ktorí budú v deň volieb v ústavoch na výkon väzby. Hlasovať budú priamo v ústave do prenosnej volebnej schránky po tom, čo sa členom príslušnej okrskovej volebnej komisie preukážu voličským preukazom a ich totožnosť overia predložením platného občianskeho preukazu. Voličské preukazy si prevzalo 405 z 2213 obvinených.
Prvýkrát volili aj občania SR s trvalým pobytom v zahraničí. O voľbu poštou prejavilo záujem 582 záujemcov, ktorí museli dodnes doručiť svoje hlasovacie lístky Miestny úrad Bratislava - Petržalka kde sa vedie osobitný zoznam voličov. Hlasovať mohli aj slovenskí občania, ktorí majú trvalý pobyt v SR, ale v deň volieb budú v zahraničí. Podľa informácií z ÚVK žiadosti na obecné a mestské úrady poslalo vyše 3200 záujemcov. Lístky museli tiež dodnes doručiť na obecné a mestské úrady.
Politické strany pred podaním kandidatúry museli zložiť polmiliónovú kauciu, ktorú im Ministerstvo vnútra vráti, ak do voľbách získajú dve percentá hlasov. Ak strana získa tri a viac percent hlasov, za každý jeden hlas dostane percento z priemernej nominálnej mzdy v hospodárstve za uplynulý rok. Tá bola podľa ŠÚ vlani 17 274 Sk, teda strany by mala dostať 172 korún za odovzdaný hlas.
Volebná kampaň sa na Slovensku začala 27. mája a prvýkrát neplatí 48-hodinové moratórium. Politici môžu teda agitovať vo svoj prospech aj v deň volieb - 17. júna.
Na júnové predčasné parlamentné voľby vláda zatiaľ vyčlenila 293,5 miliónov korún. Z tejto sumy 228,5 milióna korún použije ministerstvo vnútra najmä na tlačové služby, zabezpečenie volebných komisií, prevádzku a úpravu volebných miestností. Zvyšných 65 miliónov Sk použije Štatistický úrad SR (ŠÚ) na spracovanie volebných výsledkov.
Na tlač 94,5 milióna kusov hlasovacích lístkov sa spotrebovalo 300 ton papiera. Zoznam kandidátov je takom poradí, aké doručili ÚVK politické subjekty. Za poradovým číslom je uvedené krstné meno a priezvisko kandidáta, akademický titul, prípadne tituly, vek, zamestnanie a obec, či mesto jeho trvalého bydliska. Na lístku nie je uvedená politická príslušnosť. Znamená to, že ak niekto kandiduje za politickú stranu ako nestraník, nie je to tam uvedené.
Hlasovacie lístky sú potlačené na oboch stranách, ak strana dala 150 kandidátov. Na prvej strane hlasovacieho lístka sa počet kandidátov pohybuje od 68 do 89. Závisí to napríklad od dĺžky mena, titulov, povolania, či názvu obce alebo mesta trvalého pobytu toho-ktorého kandidáta. Ak sú kandidáti uvedení aj na opačnej strane hlasovacieho lístka, v dolnej časti to bude uvedené. Po menách všetkých kandidátov je na lístku odtlačok pečiatky ÚVK.
Pod číslom 1 do volieb kandiduje Ľavicový blok, nasledujú Strana občianskej solidarity (2), Misia 21 - Nová kresťanská demokracia (3), Strana demokratickej ľavice (4), Združenie robotníkov Slovenska (5), Kresťanskodemokratické hnutie (6), Slovenská národná koalícia - Slovenská vzájomnosť (7), Aliancia nového občana (8), Hnutie za demokraciu (9), Strana maďarskej koalície - Magyar Koalíció Pártja (10), Slobodné fórum (11), Občianska konzervatívna strana (12), Prosperita Slovenska (13), Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (14), Agrárna strana vidieka (15), Komunistická strana Slovenska (16), Slovenská ľudová strana (17), Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana (18), Smer - sociálna demokracia (19), Slovenská národná strana (20) a Nádej (21).
Oficiálne výsledky volieb do NR SR vyhlási ÚVK až po fyzickom doručení zápisníc z 50 obvodných okresných volebných do Bratislavy. Výsledky volieb bude spracúvať 1491 pracovníkov ŠÚ a jeho predseda predpokladá ich oficiálne vyhlásenie v nedeľu 18. júna niekedy medzi 18. - 21.00 hodinou. Priebežné výsledky volieb od okrskových i obvodných volebných komisií bude ŠÚ zverejňovať na svojej internetovej stránke už od nedeľňajšej polnoci. Strany Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, KSS, HZD budú paralelne sčítavať hlasy.
Na nerušený priebeh nadchádzajúcich parlamentných volieb bude dohliadať 6000 policajtov poriadkovej, dopravnej, ale aj kriminálnej polície. Bezpečnostné opatrenia sa začnú dnes večer a potrvajú až do odvolania. Príslušníci PZ budú zabezpečovať ochranu verejného poriadku v obciach, hlavne v okolí sídiel obvodných a okrskových volebných komisií.
Dátum predčasných volieb do Národnej rady SR vyhlásil zastupujúci predseda parlamentu Béla Bugár, ktorý preberie od ÚVK aj ich oficiálne výsledky. Predčasné voľby sa uskutočňujú po tom, ako sa na nich dohodli lídri parlamentných strán a 9. februára 143 poslancov schválilo ústavný zákon o skrátení volebného obdobia. Riadny termín volieb mal byť v septembri.
(TASR)
 

Vyberte región

mark